Hoppa till innehåll

Vanliga frågor

Inomhusbastu

Vilken takhöjd ska jag välja?

Våra standardhöjder är: 2040 mm eller 1970 mm. Det går att få lägre takhöjd men då levererar vi inte takblock utan lös panel som kunden själv får montera i befintligt tak.

Lämpligt underlag att placera bastun på?

Våtrumsmatta, klinker, betonggolv osv. Ett golv som tål vatten. Bastun står på en golvram med justerbara fötter.

Behöver jag golvbrunn i basturummet?

Nej, eftersom basturummet strå på justerbara fötter så vattnet kan rinna ut till golvbrunn utanför.

Måste jag ha plant golv?

Nej, de justerbara fötterna går att justera upp till 50 mm, i våtrum brukar golvet luta mot golvbrunn.

Hur stor luftspalt behövs utanför basturummet?

Väggar som ska stå mot befintliga väggar ska stå med luftspalt mot befintlig vägg: ca 2 cm. Luftspalt mellan ovanför takblocket bör även vara ca: 2 cm.

Hur stora är vägg och taksektionerna?

Vi tillverkar väggar och tak i block som är max ca: 80 cm breda. Det innebär att det är lätt att bära in även om bastun ska stå i en källare. Det går även bra att montera i trånga utrymmen.

Ventilation i bastun?

Ventilation in: kommer in under golvramen under aggregatet samt ut i tak (går även att få i vägg om det önskas istället)

El till basturummet?

Det finns inte någon färdig dragen el i basturummet. All eldragning måste utföras av behörig elektriker. Det finns förberett för eldragning till bastuaggregatet (3-fas, 400 V, våra standardaggregat) Det sitter en täcklist i hörnet vid aggregatets placering där kabeln kan dras in från aggregat och ut i tak eller vägg där det är lämpligt. El till belysning drar man ut genom vägg bak där det är lämpligast. Belysning under lavar ska sitta max 50 cm från golv. Bakom hörnryggstöd ca 140 cm från golv.

Mått på basturummet?

De mått som är angivna i våra planlösningar är yttermått.

Måste jag välja hängning på den helglasade bastudörren?

Nej, den går att vända vid montaget.

Måste jag välja hörn till höger eller vänster i våra hörnmodeller?

Ja, välj alltid hörnets placering när ni beställer. Alla våra planlösningar är ritade med hörn/dörr till vänster.

Kan jag få specialmått? 

Ja, basturummen går att förstora och förminska i 85 mm steg för modell Classic och i 80 mm steg för modell Exklusiv Al och Modern. Ändrar man på en vägg så ändras även väggen mitt emot. Kontakta oss för specialmått.

Varför ska jag köpa ett basturum istället för att platsbygga?

Ett basturum är ett rum i rummet som inte släpper ut fukt i husets konstruktioner. Du kan ta med den när du flyttar. Du behöver ej sätta fast den i golv, väggar eller tak. Enkel att montera (ca: 1-2 dagar) Enkel att demontera om man ändrar sig. Blir inte dyrare äen en platsbyggd om man jämför samma saker.

Går det att behandla utsidan? 

Ja, det går att vaxa, betsa och måla utsidan. Det går även att beställa basturummet uan panel och lister på utsida om du tex: vill sätta kakel eller ha någon egen lösning på utsidan.

Behöver bastuinredningen behandlas?

Ja, vi rekommenderar att man oljar in inredningen minst två varv med paraffinolja innan man bastar första gången. Det ger laven ett bättre skydd och den håller sig snyggare längre tid.


Bastustugor/Stugor

Är stugorna svåra att montera?

Nej, det mesta är förtillverkat och tillkapat. Vi tillhandahåller plintritningar, monteringsanvisningar och man kan få hjälp om man behöver per telefon.

Behöver jag isolera stugan?

Det beror på hur den ska användas. En helt oisolerad stuga går att få varm mitt i vintern men med längre uppvärmningstid. Ska du använda den ofta om vintern rekommenderar vi att man isolerar den i relaxdelen i golv och tak i hela stugan. Ska den bara användas under vår, sommar, höst och enstaka gånger under vintern, behöver den inte isoleras.

Om jag vill dra in vatten och ha underhållsvärme i stugan?

Vi rekommenderar att man isolerar; golv, vägg och tak. Vid isolering golv i bastudel byts trallgolvet ut mot golvspånskiva.

Trallgolv i bastun, fungerar det?

Ja, det är ett enkelt sätt att få ut vatten ur bastun och det fungerar även bra om du duschar i bastun. Ventilation in och förbränningsluft till kaminen kommer in där, den kan inte ta in mera luft genom golvet än den kan släppa ut och förbränna i kaminen, så det är inte något stort drag genom golvet. Även mitt i vintern fungerar det utan problem utan att golvet fryser, med lagom springa mellan golvtrallen. När man isolerar golv i bastun byts trallgolvet ut mot golvspånskiva, då måste tätt ytskikt sättas på.

Planlösning och hängning av ytterdörren?

Alla våra modeller går att spegelvända höger eller vänster vid montage. Välj ytterdörrens hängning vid beställning.


Övriga frågor

Hur betalar jag?

Vi tillämpar förskottsbetalning mot faktura alternativt varuefterkrav. Se betalningsvillkor.

Hur går frakten till?

Inomhusbastu och bastuinredningar samt tillbehör levereras med Schenker/DHL eller Post/Bussgods beroende på vad som bäst lämpar sig för produkten. Utkörning till hemadress samt lossning ingår. Stugor/Bastustugor: utkörning, lossning ingår EJ. Man bör ha tillgång till traktor med gafflar el dyl alternativt att höra med oss om det går att boka lossning med kranbil, se leveransvillkor. Detta medför alltid extra kostnader som debiteras i efterhand. Inomhusbastu: lossas av transportören på plats. Vi försöker i största möjliga mån att tillgodose önskemål om specifika leveransveckor. Leverans/utkörningsdag styrs av transportörens utkörningsdagar. Det varierar från ort till ort. Om man absolut måste ha en specifik utkörningsdag och tid så måste tidslossning bokas, det medför extra kostnader som debiteras i efterhand.

Fraktskador eller fel i leveransen?

Se under transportskador under våra villkor. I första hand tillverkar vi och levererar nytt material där det fattas material eller uppstått fel som måste ersättas.

Kan jag få en specialstuga?

Att flytta ett fönster, extra fönster, andra storlekar på dörr och fönster, ändra i inredning, flytta mellanväggar osv, går bra (begär pris) Stugor som ej är på våra yttermått tillverkas ej under högsäsong, endast på vintern, tom mars (gäller för leverans när man vill under året mot handpenning)